fbpx
Recepty s Mapykem: Vánočka

Recepty s Mapykem: Vánočka

Upečte si tradiční sváteční Vánočku z kynutého těsta! Nejen, že se Mapyk postará, aby Vám vydržela déle čerstvá, ale také Vám na ni rovnou poskytne také recept. 

CO budete potřebovat:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí (cca 20g)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • sáček vanilkového cukru
  • 70g změklého másla
  • 4g soli
  • 5g nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce
  • 35g rozinek
  • 35g nasekaných loupaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vejce na pomazání

JAK postupovat:

  1. Těsto zaděláme na omládek
    • Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.
    • Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance.
  2. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
    • Přidáme všechny ostatní suroviny, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
    • Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
  3. Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout). Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů, každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý.
    • Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.
    • Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
    • Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout.
  4. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40-50 minut v troubě rozehřáté na 160 °C. 

×

Cart